Дълбок поклон и огромна признателност към просветното дело на Българските

...
 
 
Дълбок поклон и огромна признателност към просветното дело на Българските
Коментари Харесай

1 НОЕМВРИ – Ден на народните будители

 

 

Дълбок реверанс и голяма благодарност към просветното дело на Българските национални будители!

Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Софроний Врачански, Васил Априлов, Неофит Рилски, Петър Берон, Захари Стоянов, Петко Славейков, Любен Каравелов, Светите братя – Кирил и Методий, братя Миладинови и още, и още доста велики Българи.

Денят на националните будители е формален празник на България. Всяка календарна година той се празнува на 1 ноември. Смисълът на този ден е в това, че би трябвало да отдадем заслужена респект към всички български духовници и книжовници, трудили се неуморно и с голяма обич за съхранението и разпространяването на българската книжнина. Нека от сърце да благодарим и на днешните будители – нашите учители!

Според българският разяснителен речник думата „ будител “ се дефинирана: „ Будителят е  деятел от епохата на Българското възобновление, който е работил за просвещението и националното самоосъзнаване на българския народ “.

Какво значи да си будител? Знаем ли какво значи и на какво е кадърен един духовно пробуден народ? Какво е внезапно да трепне в душата на индивида повод към вътрешно духовно израстване? Чувството от неочакван прилив на сила и мощно предпочитание, че към този момент желаеме да знаем… Та търсим… Да намерим… Да научим, че сами можем да творим личната си действителност! Да я променим към по-добро и ярко бъдеще!

Онези велики български дейци, разпространители на знанието (писатели, революционери, духовни лица и водачи), дарени с умеенето да убедят другия, че знанието е мощ. Сила, заложена ни, по право, надълбоко в душите. Събудила се искрица в сърцата, с цел да обърнем взор във вътрешността към себе си, да потърсим и да намерим. Да запалителен, па да се сгреем от огънят на любовта към знанието!

Мислите ли, че е доста елементарно да убедиш някого в нещо? В предишното нашите будители са били  духовно извисени персони, които с чисто сърце са обичали народа си и великата ни история. Техните мисли и каузи са били свързани, основно с реализирането на съответна цел за богатството и просперитета на обществото, да вземем за пример, писане на книги, публикации във вестници, духовно събуждане, битка за национално освобождение…

За жал, през днешния ден се намираме в нравствен крах и все пак, съществуват знаещи и просветени хора, които по един или различен метод, съумяват да предават знанието. Такъв огън мъчно се разпалва, само че ще бъде. Всяко пробудено сърчице е нова искрица, блещукаща светулка, която не се опасява да свети в мрака. Искрица по искрица и огънят ще лумне!

Всички българи, без значение къде сме по света, би трябвало да търсим, да учим и да помним, че притежаваме благосъстояние, което никой различен народ няма на този свят. Необходимо е да научим нашата неповторима история. Защото България е Велика страна! Защото българите сме Велик народ! Постигнем ли го, проблемите на сегашното ще стартират да се стопяват – като лед под слънчевите лъчи.

Нека се обичаме, от ден дневно, все-повече. Нека мощно да обичаме България и българското, да си оказваме помощ – чистосърдечно, без изгода и нарцисизъм. Ето на това желаят и не престават да ни учат националните будители от предишното.

Необходимо е да обединим любовта си към Майка България! Да обединим съзнанията си в една обща цел! Да изградим ядро – единствено по този начин никой и нищо не може да ни разедини! Само по този начин ще бъдем Сила!

 

Честит празник на всички българи по света!

Честит празник на нашите учители!

Честит празник на всички огнени сърца!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР